Hegedűs D. Gézáé a Gábor Miklós-díj

Hegedűs D. Gézának ítélték oda idén a Gábor Miklós-díjat a Julius Caesar címszerepében nyújtott alakításáért.

gabormiklosdijHegedűs D. Géza az elismerést az Alföldi Róbert rendezte Julius Caesar április 8-i előadása után, a közönség jelenlétében vette át Koltai Tamás színikritikustól, az elismerést odaítélő kuratórium elnökétől.

A Gábor Miklós-díjat Vass Éva, a művész özvegye alapította 2001-ben az év legjobb Shakespeare-alakításának díjazására. Vass Éva Opheliát alakította a Madách Színházban több mint háromszázszor játszott, 1962-ben bemutatott Hamlet-előadásban, amelyben Gábor Miklós volt a címszereplő.

A díj bronz plakettje – egyik oldalán Shakespeare, a másikon Gábor Miklós arcképével – Vígh Tamás Kossuth-díjas szobrászművész alkotása. Koltai Tamás mellett a díj kuratóriumának tagja Ascher Tamás és Meczner János rendező, valamint Spiró György író.

Hegedűs D. Gézát áprilisban és májusban a Julius Caesar mellett Az álomkommandó, a Kvartett, a Koldusopera, A dzsungel könyve, A pestis, A revizor, a Hegedűs a háztetőn, Az ünnep, a Tévedések vígjátéka és a Mephisto című előadásokban láthatja a közönség.